fredag 7 juni 2013

Brownietårta med citronkräm

BROWNIETÅRTA MED CITRONKRÄM

Mörk choklad och jordgubbar är en fantastisk kombination. Vi toppar dessutom vår tårta med citronkräm.

1 tårta, ca 10 bitar

125 g smör eller margarin
125 g mörk choklad
2½ dl socker
2 ägg
1 krm salt
1½ dl vetemjöl

Citronkräm:
2 ägg
saft av 1 citron, ca 3/4 dl
1 dl socker
1 dl vispgrädde

Garnering:
2 dl vispgrädde
6 dl färska jordgubbar
tunt strimlat citronskal


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 20 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.

Smält matfettet på svag värme tillsammans med chokladen, som brutits i mindre bitar. Rör om tills alltsammans har smält till en slät konsistens. Ta kastrullen från värmen. Tillsätt sockret och äggen, ett i taget, och rör smeten slät mellan varje. Vänd sist ned salt och vetemjöl och rör åter smeten slät.

Bred ut smeten jämnt i bakformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.

Vispa samtliga ingredienser till citronkrämen helt slätt, medan kakan gräddas. Ta ut kakan då den är gott och väl halvgräddad, d v s den ska fortfarande vara något kladdig i mitten. Häll varsamt över citronfyllningen och ställ genast in i ugnen igen. Grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills citronkrämen nästintill stannat. Den stelnar ytterligare något då den svalnar. Låt kallna i formen.

Lossa den kalla kakan och lyft över den på serveringsfat.

Vispa grädden och bred ut jämnt över kakan. Garnera med färska delade jordgubbar och strimlor av citronskal.


Ur Allers nr 24/13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar