söndag 2 juni 2013

Äppelmunkar

ÄPPELMUNKAR

Är man lycklig ägare till en gammaldags munkpanna kan man grädda dessa läckra äppelmunkar. De blir inte så feta som när man friterar dem. Numera säljs för övrigt också nytillverkade munkpannor i många välsorterade butiker.

Ca 15 st

25 g jäst
50 g smör eller margarin
2½ dl mjölk
1 msk socker
½ tsk salt
4 äggulor
3 dl vetemjöl
rivet skal av ½ citron
eller ½ tsk kardemumma
2 - 3 syrliga äpplen
4 äggvitor
olja eller kokosfett
ev florsocker eller strösocker


Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet. Häll på mjölken och låt degspadet bli fingervarmt. Häll degspadet över jästen och rör ut den. Tillsätt socker, salt och äggulor. Rör ned vetemjöl och citronskal eller kardemumma. Arbeta degen smidig och låt den jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 45 minuter.

Skala äpplena och kärna ur dem. Skär dem i skivor.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd försiktigt ned detta i degen strax innan munkarna ska gräddas.

Värm en munkpanna. Häll litet fett i hålen, klicka i litet deg och lägg en äppelskiva i varje hål. Fyll på till hälften med deg. När munkarna fått färg ska man försiktigt vända dem med hjälp av en sticka eller gaffel, så att de blir gräddade också på den andra sidan.

Låt munkarna rinna av på hushållspapper. De är godast att äta ljumma. Strö gärna över litet florsocker eller strösocker.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar