söndag 9 juni 2013

Sommarkaka

SOMMARKAKA

Den här ljuvliga kakan, som har luftlätt maräng ovanpå, tar säkert slut samma dag som den bakas.

1 kaka, 12 - 16 bitar

125 g smör eller margarin
knappt 1 dl socker
3 äggulor
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
smör eller margarin till formen

Marängmassa:
3 äggvitor
1 3/4 dl socker
3 msk finstött skorpmjöl
1 droppe mandelessens


Rör matfettet vitt och pösigt med sockret. Tillsätt äggulorna, en i sänder. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i smeten. Rör med träsked så kaksmeten blir jämn.

Smörj en form, 20 - 22 cm i diameter, och klicka i smeten.

Piska äggvitorna till mycket hårt skum. Blanda socker, skorpmjöl och mandelmassa och vänd ned i äggvitorna. Bred ut marängen över kaksmeten. Grädda kakan 45 minuter i 175 grader. Lägg en bit folie över de sista 10 minuterna om kakan ser ut att bli för mörk på ytan.

Servera kakan med iste med citron, saft eller kaffe.


Tid för tillagning: Ca 1 timme,
varav 45 minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar