lördag 22 juni 2013

Druvkaka

DRUVKAKA

Deg:
4 dl vetemjöl
½ krm salt
1 ägg
3 msk ljummet vatten
2 msk olja

Fyllning:
500 g vindruvor
3 ägg
3/4 dl socker
2 msk rivet citronskal
2 krm malen kanel
1 dl sötmandel
4 msk vetemjöl
25 g smält, avsvalnat smör

Garnering:
florsocker


Blanda mjöl och salt. Vispa samman ägg, vatten och olja. Blanda samman det med mjölet. Arbeta degen tills den är blank och smidig. Lägg den på en mjölad assiett och pensla degen med olja. Låt den stå kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Kärna ur druvorna. Kavla ut degen till en papperstunn rektangel, ca 30 x 40 cm, på mjölat papper.

Vispa ägg och socker till fyllningen vitt och pösigt. Blanda ned citronskal och kanel. Skålla, skala och mal sötmandeln. Blanda ned mandel och mjöl i äggsmeten. Fördela fyllningen på 2/3 av den utkavlade degen och strö över druvorna. Droppa litet av det avsvalnade fettet över den resterande tredjedelen deg. Rulla samman degen med hjälp av papperet. Börja från vindruvssidan.

Lägg rullen på en bakpappersklädd plåt med skarven ned. Pensla med litet smält fett. Grädda litet under mitten i ugnen ca 40 minuter. Låt kakan kallna på galler och sikta sedan litet florsocker över. Servera gärna med vispad grädde eller halvsmält vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar