söndag 2 juni 2013

Jordgubbsmedaljonger

JORDGUBBSMEDALJONGER

Jordgubbssäsongen är kort, så det gäller att utnyttja bären så mycket som möjligt. Visserligen går det att använda djupfrysta bär i efterrätter och fyllningar till kakor och tårtor, men smaken blir aldrig riktigt densamma. De här kakorna passar bra att bjuda på i fruntimmersveckan.

Ca 20 st

150 g smör eller margarin
1 dl vetemjöl
3 dl havregryn
1½ dl socker
½ dl sirap

Fyllning:
1 l jordgubbar
3 msk florsocker
2 msk Grand Marnier
2 - 2½ dl vispgrädde


Hacka samman matfett, mjöl och havregryn till en grynig massa. Tillsätt socker och sirap. Arbeta samman det hela till en deg. Rulla degen till stänger, ca 3 cm i diameter. Låt degstängerna vila i kylskåpet ca 2 timmar. Skär dem i ca 1½ cm tjocka skivor och lägg dessa glest på plåtar med bakplåtspapper. De flyter ut till ca 8 cm i diameter.

Grädda kakorna i ugn vid 200 grader 8 - 10 minuter eller tills de fått vacker brun färg. Låt kakorna svalna något. Lossa dem sedan från plåten och låt dem kallna på galler.

Rensa jordgubbarna. Skiva dem men spara några hela bär till garnering. Blanda jordgubbarna med socker och likör och låt detta stå och dra en stund. Sila sedan från lagen, men spara den.

Vispa grädden och blanda en del av den med jordgubbarna. Lägg ihop kakorna två och två med jordgubbsgrädde emellan. Garnera med gräddklickar och hela bär.


Tid för tillagning: Ca 1 timme
+ tid för degen att vila kallt.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar