VINBÄRSTÅRTA
Ca 10 bitar
Botten:
100 g smör eller margarin
1½ dl socker
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk
100 g hackade nötkärnor
Maräng:
4 äggvitor
2½ dl socker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
4 - 5 dl röda vinbär
ca 2 msk socker
Garnering:
vinbärsklasar, ev sockrade
Sätt ugnen på 150 grader. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakplåtspapper.
Rör matfett och socker poröst. Tillsätt en äggula i taget. Sikta ned vetemjölet blandat med potatismjölet och bakpulvret. Tillsätt mjölken och rör om. Bred ut smeten i långpannan och strö över nötkärnorna.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ned sockret. Bred marängmassan över smeten i långpannan. Grädda något under mitten i ugnen tills kakan är torr, ca 45 minuter. Låt botten kallna litet i långpannan innan den läggs på galler för att kallna helt.
Vispa grädden till hårt skum. Mosa vinbären med sockret och vänd ned bärmassan i grädden. Rör inte för mycket, för då blir grädden för lös.
Skär tårtbotten mitt itu och lägg samman bottnarna med grädden emellan. Garnera med några fina vinbärsklasar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar