lördag 22 juni 2013

Persikokaka

PERSIKOKAKA

4 färska persikor
eller 1 burk persikor, ca 800 g
100 g sötmandel
1½ dl socker
rivet skal av 1 citron
100 g smör eller margarin
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl gräddfil eller grädde

Garnering:
florsocker


Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnssäker form, t ex en pajform, ca 24 cm i diameter.

Doppa de färska persikorna i kokande vatten och dra av skalen. Dela persikorna i halvor och kärna ur dem. Låt de konserverade persikorna rinna av väl.

Mal mandeln eller kör den fint i matberedare. Blanda mandeln med sockret och citronskalet. Finfördela fettet i blandningen. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i smeten samtidigt med gräddfil eller grädde. Häll smeten i formen. Skär persikohalvorna i klyftor och lägg dem ovanpå smeten. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan fått fin färg, ca 30 minuter. Sikta gärna litet florsocker över kakan vid serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar