JORDGUBBSPAJ MED MARÄNG
1 paj
Deg:
3½ dl vetemjöl
4 msk florsocker
150 g smör eller margarin
1 stor äggula
1 msk vatten
Vaniljkräm:
2 äggulor
3 msk socker
3 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
ca ½ tsk vaniljsocker
Fyllning:
Ca 1 l jordgubbar
3 äggvitor
2 dl socker
Blanda mjöl och florsocker. Finfördela fettet däri. Tillsätt äggulan uppvispad med vattnet och arbeta snabbt samman till en deg.
Klä en rund form med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter, med degen. Sätt en folieremsa runt degkanten. Låt formen stå kallt 20 - 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa samman äggulor, socker, grädda och potatismjöl till vaniljkrämen. Låt det sjuda upp under vispning och sjuda tills krämen är tjock. Låt den kallna och smaksätt med vaniljsocker.
Grädda degbotten på galler mitt i ugnen ca 20 minuter. Ta bort folien efter halva tiden.
Rensa och skölj jordgubbarna. Dela dem mitt itu. Vispa äggvitan till hårt skum och rör ned sockret. Lägg vaniljkrämen på botten i pajskalet, strö över jordgubbarna och täck med marängsmeten. Grädda omedelbart på galler litet under mitten i ugnen tills marängen fått fin färg, 10 - 15 minuter.
Servera ljummen eller kall.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar