fredag 7 juni 2013

Jordgubbsknutar med vit choklad

JORDGUBBSKNUTAR MED VIT CHOKLAD

Veteknutar, jordgubbar och choklad - tre favoriter i en.

Ca 30 st

4 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
125 g rumsvarmt smör eller margarin
1 1/4 dl socker
1 krm salt
1 tsk nystött kardemumma
ca 11 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g rumsvarmt smör eller margarin
1 dl rörsocker strö
3 dl färska jordgubbar i mindre bitar
1 dl hackad vit choklad

Pensling och garnering:
1 ägg
pärlsocker


Värm mjölken så den blir fingervarm. Smula ned jästen i en degbunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen är upplöst. Klicka ned matfettet och tillsätt därefter socker, salt och kardemumma. Blanda ned 9 dl av vetemjölet och rör snabbt samman till en lös men slät deg. Täck med bakduk och låt vila i bunken ca 30 minuter.

Förbered fyllningen medan degen vilar. Rör samman matfett och rörsocker. Skölj och rensa jordgubbarna och hacka dem i små bitar.

Tillsätt resterande mjöl, eller så mycket att degen blir blank och smidig efter att den arbetats. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut till en rektangel, ca 40 x 60 cm. Bred ut smörfyllningen jämnt längs med halva degplattan. Strö över bärbitarna och chokladhacket.

Vik degen dubbel över fyllningen och sporra upp den i smala längder. Tvinna längderna till knutar som läggs i bullformar. Ställ bullarna att jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.

Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 8 minuter.


Ur Allers nr 24/13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar