lördag 22 juni 2013

Chokladbakelser

CHOKLADBAKELSER

Ca 14 st

100 g mörk blockchoklad
100 g sötmandel
75 g smör eller margarin
1 1/4 dl florsocker
3 äggulor
3 msk vetemjöl
3 äggvitor

Fyllning:
1½ msk hett vatten
1 msk florsocker
1½ msk kakaopulver
1 dl crème fraîche

Garnering:
1 dl crème fraîche
50 g blockchoklad


Sätt ugnen på 225 grader. Klä en liten långpanna, 20 x 30 cm, med bakplåtspapper.

Bryt chokladen i små bitar ned i en skål. Ställ den över en kastrull med hett vatten. Låt chokladen smälta eller smält den i mikro. Mal mandeln eller kör den fint i matberedare.

Rör fett och florsocker poröst. Tillsätt en äggula i taget under omrörning. Blanda ned den smälta chokladen, mandeln och mjölet. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör först ned hälften i smeten. Vänd därefter försiktigt ned resten. Häll smeten i formen. Grädda något under mitten i ugnen ca 12 minuter. Kakan ska vara litet fuktig. Låt den kallna på galler.

Rör ut florsocker och kakao i hett vatten. Blanda ned crème fraîche. Lägg crème fraìche och blockchoklad till garneringen i en skål och ställ den över en kastrull med hett vatten så att chokladen smälter.

Dela kakan mitt itu på längden och bred fyllningen mellan bottnarna. Rör samman crème fraîche och choklad och bred blandningen på kakan. Låt kakan stå kallt ca 1 timme. Skär den därefter i bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar