söndag 9 juni 2013

Kryddkakor

KRYDDKAKOR

Kryddiga och goda småkakor, som påminner litet om pepparkakor. Om man gör deglängderna dagen innan, går det sedan väldigt fort och lätt att baka kakorna. De behöver nämligen inte kavlas, utan man skär bara längderna i skivor och gräddar några minuter i ugnen.

Ca 75 st

160 g smör eller margarin
1 dl socker
1 dl sirap
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk stött kardemumma
½ tsk malda nejlikor
25 g skalad sötmandel
2 tsk bikarbonat
6 dl vetemjöl
smör eller margarin till plåtarna


Lägg matfett, socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm blandningen tills matfettet har smält. Ta kastrullen från värmen och rör blandningen porös. Skär mandeln i fina strimlor och rör ned dem i smeten.

Blanda bikarbonaten i mjölet och tillsätt detta till degen (spara dock litet av mjölet till utbakningen). Låt degen stå svalt ca 30 minuter. Ta upp degen på bakbordet. Forma den till rektangulära längder. Låt dessa vila på sval plats 30 minuter eller längre, gärna till följande dag.

Skär dem sedan i ca ½ cm tjocka skivor och lägg dem på smorda eller bakpappersklädda plåtar. Grädda i ugn vid 200 grader ca 5 minuter.

Tips: I stället för att blanda finskuren mandel i degen kan man lägga en halv mandel på varje kaka.


Tid för tillagning: Ca 45 minuter
+ tid för degen att vila kallt.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar