torsdag 13 juni 2013

Jordgubbar på marängbotten

JORDGUBBAR PÅ MARÄNGBOTTEN

6 - 8 personer

Marängbotten:
3 äggvitor
1½ dl florsocker

Vaniljkräm:
2 äggulor
2 msk socker
1 msk maizena
2½ dl mjölk
½ - 1 tsk vaniljsocker
3 blad gelatin
3 dl vispgrädde (hälften läggs
över krämen)

Garnering:
ca 1 l jordgubbar


Sätt ugnen på 125 grader. Smörj och mjöla en plåt eller lägg på bakplåtspapper och rita en cirkel, ca 25 cm i diameter.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Sikta ned florsockret och vispa tills massan är blank och styv. Bred ut äggvitemassan i cirkeln. Grädda mitt i ugnen ca 1 timme men öppna ugnsluckan på glänt efter ca 45 minuter.

Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 - 10 minuter.

Vispa samman äggulor, socker, maizena och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Sätt kastrullen över ganska svag värme och vispa hela tiden tills krämen tjocknar. Krämen får endast sjuda, inte koka, för då skär den sig.

Krama ur gelatinbladen och lägg dem i den varma krämen. Rör så att gelatinet smälter och häll krämen i en skål. Låt den svalna under omrörning och därefter kallna. Vispa grädden och rör ned hälften i krämen tillsammans med vaniljsockret.

Lägg vaniljkrämen på den kalla marängbotten och fördela resten av den vispade grädden över. Lägg på jordgubbarna och servera genast.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar