söndag 4 augusti 2024

Vinbärskaka med mandelmassa

VINBÄRSKAKA MED MANDELMASSA

Lättvispad grädde smaksatt med äkta vaniljsocker och lite florsocker eller vaniljglass är underbart gott till den här kakan.

8 bitar

150 g smör
100 g mandelmassa
225 g socker, 2½ dl
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk finstött kardemumma
3 ägg
135 g vetemjöl, drygt 2 dl
1 nypa salt
100 g röda vinbär

Servering:
vispgrädde eller vaniljglass


Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig bakform, ca 22 x 22 cm, med bakpapper. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Riv mandelmassan grovt och vispa den tillsammans med socker, vaniljsocker, kardemumma och ägg i en skål. 

Blanda i vetemjöl och salt i mandelmassesmeten och blanda sist i det smälta smöret i smeten. Rör tills den är jämn. 

Skölj vinbären och låt dem rinna av väl. Ta bort stjälkarna. Häll smeten i formen, strö över vinbären och tryck ner dem lätt i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter. Den ska fortfarande vara lite krämig i mitten när du tar ut den. Låt kakan svalna på ett galler och ställ den sedan i kylen tills den är helt kall, gärna till nästa dag.

Vispa grädden lätt i en skål med elvisp. Skär upp kakan i fyrkantiga bitar och servera med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar