VINBÄRSKAKA MED MANDELMASSA
Lättvispad grädde smaksatt med äkta vaniljsocker och lite florsocker eller vaniljglass är underbart gott till den här kakan.
8 bitar
150 g smör
100 g mandelmassa
225 g socker, 2½ dl
2 tsk vaniljsocker
1½ tsk finstött kardemumma
3 ägg
135 g vetemjöl, drygt 2 dl
1 nypa salt
100 g röda vinbär
Servering:
vispgrädde eller vaniljglass
Sätt ugnen på 175 grader och klä en fyrkantig bakform, ca 22 x 22 cm, med bakpapper. Smält smöret i en kastrull och ställ åt sidan. Riv mandelmassan grovt och vispa den tillsammans med socker, vaniljsocker, kardemumma och ägg i en skål.
Blanda i vetemjöl och salt i mandelmassesmeten och blanda sist i det smälta smöret i smeten. Rör tills den är jämn.
Skölj vinbären och låt dem rinna av väl. Ta bort stjälkarna. Häll smeten i formen, strö över vinbären och tryck ner dem lätt i smeten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter. Den ska fortfarande vara lite krämig i mitten när du tar ut den. Låt kakan svalna på ett galler och ställ den sedan i kylen tills den är helt kall, gärna till nästa dag.
Vispa grädden lätt i en skål med elvisp. Skär upp kakan i fyrkantiga bitar och servera med vispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar