onsdag 7 augusti 2024

Chokladmoussetårta med rom och hallon

CHOKLADMOUSSETÅRTA MED ROM
OCH HALLON

I den lätta chokladmoussen döljer sig sötsyrliga hallon som blir en så fin kombination till smaken av choklad och rom.

1 tårta, ca 12 bitar

Botten:
200 g mandelmassa
2 ägg
2 msk kakao
50 g hackad mörk choklad

Mousse:
2 gelatinblad
1 + 2 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, 55% kakaohalt
2 äggulor
2 äggvitor
4 msk rom
1 dl socker

Hallonfyllning.
200 g hallon, färska eller halvtinade
100 g gelésocker multi

Garnering:
kakao
125 g färska hallon


Sätt ugnen på 200 grader. 

Finfördela mandelmassan i matberedare eller riv den på rivjärn. Blanda den med ägg, kakao och hackad choklad till en jämn smet. Kläm fast ett bakpapper i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Häll i smeten. Grädda i nedre delen av ugnen 10 - 12 minuter tills smeten stannat. Låt kallna.

Hallonfyllning:
Koka upp hallon med gelésocker och låt koka 1 - 2 minuter. Låt sedan kallna.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 - 10 minuter. Koka upp 1 dl av grädden. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i grädden. Hacka chokladen och låt den också smälta däri. Rör ner äggulor och tillsätt rom.

Vispa äggvitorna till skum och tillsätt sockret litet i taget under vispning till en maräng. Vispa resten av grädden. Vänd ner 1/3 av grädden i chokladkrämen och sedan resten av den vispade grädden, och till sist marängen.

Häll hälften av chokladsmeten på bottnen. Ringla över hallonfyllningen och häll sedan försiktigt på resten av chokladmoussen. Ställ kallt minst 3 timmar. Tårtan går bra att frysa. Sikta över kakao och garnera med hallon strax före serveringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar