MAZARINKAKA MED BLÅBÄR OCH BJÖRNBÄR
En riktigt smarrig konditorikaka med botten av mazarin och fyllning av blåbär och björnbär. Toppa med knaprig smuldeg.
10 bitar
Pajdeg:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 msk vatten
Smuldeg:
35 g kallt smör
3/4 dl vetemjöl
2 msk socker
2 krm vaniljsocker
Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
½ tsk vaniljsocker
200 g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl
1 msk socker
1 msk potatismjöl
200 g blåbär
100 g björnbär
Pajbotten:
Tärna smöret och blanda samman med resten av ingredienserna. Tryck eller kavla ut degen i en form, 22 - 24 cm i diameter), ev med löstagbar botten. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen minst en halvtimme. Grädda pajbottnen i 200 grader mitt i ugnen ca 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader.
Smuldeg:
Tärna smöret. Blanda snabbt samman med vetemjöl, socker och vaniljsocker till en smulig deg.
Fyllning:
Rör samman smör, socker, vanilj och riven eller smulad mandelmassa. Rör i ett ägg åt gången. Vänd ner i mjölet och bred ut fyllningen i pajskalet. Blanda socker och potatismjöl. Vänd runt bären i detta och fördela över mazarinfyllningen. Strö på smuldegen.
Grädda i 175 grader i mitten av ugnen 30 - 35 minuter. Servera gärna med lättvispad grädde.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar