torsdag 8 augusti 2024

Mazarinkaka med blåbär och björnbär

MAZARINKAKA MED BLÅBÄR OCH BJÖRNBÄR

En riktigt smarrig konditorikaka med botten av mazarin och fyllning av blåbär och björnbär. Toppa med knaprig smuldeg.

10 bitar

Pajdeg:
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
2 msk socker
1 msk vatten

Smuldeg:
35 g kallt smör
3/4 dl vetemjöl
2 msk socker
2 krm vaniljsocker

Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
3/4 dl socker
½ tsk vaniljsocker
200 g mandelmassa
2 ägg
1 msk vetemjöl
1 msk socker
1 msk potatismjöl
200 g blåbär
100 g björnbär


Pajbotten:
Tärna smöret och blanda samman med resten av ingredienserna. Tryck eller kavla ut degen i en form, 22 - 24 cm i diameter), ev med löstagbar botten. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå i kylen minst en halvtimme. Grädda pajbottnen i 200 grader mitt i ugnen ca 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader.

Smuldeg:
Tärna smöret. Blanda snabbt samman med vetemjöl, socker och vaniljsocker till en smulig deg. 

Fyllning:
Rör samman smör, socker, vanilj och riven eller smulad mandelmassa. Rör i ett ägg åt gången. Vänd ner i mjölet och bred ut fyllningen i pajskalet. Blanda socker och potatismjöl. Vänd runt bären i detta och fördela över mazarinfyllningen. Strö på smuldegen. 

Grädda i 175 grader i mitten av ugnen 30 - 35 minuter. Servera gärna med lättvispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar