RÖR-IHOP-KAKA MED RABARBER OCH MANDEL
En enkel kaka som bakas utan bakpulver, bara att röra ihop. Gärna med en ballongvisp.
10 bitar
150 g smör
2 tsk kardemummakärnor
200 g mandelmassa
2 + 3/4 dl socker
3 ägg
175 g rabarber
1 msk potatismjöl
1 dl pärlsocker
Topping:
100 g vit choklad
Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
Smält smöret. Mortla kardemumman eller kör den till ett grovmalet pulver i en kryddmixer. Riv mandelmassan fint. Rör ner 2 dl socker och kardemumma i det varma smöret. Värmen lyfter fram smaken och sötman. Rör sedan i mjöl, ägg och riven mandelmassa och blanda väl.
Ansa och skiva rabarbern tunt. Den behöver inte skalas. Smält ihop på låg värme i en kastrull med 3/4 dl socker. Rabarbern ska bli mjuk och litet rosa. Spara ca 1/3 till garnering innan du rör i potatismjölet.
Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Lägg rabarbern ovanpå och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Håll uppsikt. Kakan ska ha satt sig och blivit gyllene. Låt svalna litet.
Topping:
Hacka den vita chokladen. Smält hälften och ringla över kakan. Strö på resten av chokladen och garnera med de sparade rabarberbitarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar