tisdag 6 augusti 2024

Plommonpaj med mandel och citron

PLOMMONPAJ MED MANDEL OCH CITRON

Lyxa till det med rivet citronskal och mandelmassa i pajdegen. Så gott till fina plommon.

8 - 10 bitar

1½ l plommon
100 g mandelmassa
1 citron
150 g mjukt smör
2½ dl vetemjöl
½ dl socker
½ dl mandelspån

Tillbehör:
vaniljsås eller vaniljglass


Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en pajform, ca 26 - 28 cm i diameter.

Dela plommonen på mitten, kärna ur och lägg dem i formen. Riv mandelmassan och finriv skalet på citronen. Nyp ihop mjukt smör med mandelmassa, mjöl, socker och citronskal till en smidig deg. 

Klicka ut degen för hand över plommonen och avsluta med att strö över mandelspån. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter tills pajdegen har fått fin gyllenbrn färg. Servera pajen ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar