VANILJDOFTANDE BLÅBÄRSGÖMMOR
De här goda blåbärsgömmorna går utmärkt att frysa in, men vänta i så fall med glasyren tills de tinar upp igen.
25 st
Botten:
200 g smör
5 dl vetemjöl
3 msk socker
1 ägg
Fyllning:
350 g mandelmassa
175 g mjukt smör
3 msk socker
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
2 dl blåbär
Glasyr:
3 dl florsocker
1 - 2 msk vatten
Garnering:
ev lavendelblommor
Blanda samman ingredienserna till bottnen, gärna i matberedare. Forma till en rulle. Skär i bitar och tumma ut i aluminiumformar. Ha litet vetemjöl till hands så går det lättare. Sätt in dem i kyl ca 30 minuter.
Riv mandelmassan grovt och blanda med smör, socker och vaniljsocker. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Ta ut formarna från kylen. Sätt dem på plåt och nagga dem. Fördela fyllningen i formarna och tryck ner några blåbär i varje. Grädda i 200 grader ca 15 minuter eller tills de fått fin färg och fyllningen stelnat. Låt svalna.
Rör samman glasyren och bred på kakorna. Lägg ev på lavendelblommor innan glasyren stelnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar