söndag 4 augusti 2024

Äppelmazarinkaka med pistage och citron

ÄPPELMAZARINKAKA MED PISTAGE OCH CITRON

En glutenfri och mycket god äppelkaka. Om du vill att kakan ska vara helt glutenfri använder du glutenfritt ströbröd att bröa formen med.

8 portioner

75 g smör
100 g mandelmassa
50 g pistagemandlar
3½ dl mandelmjöl
1½ tsk bakpulver
finrivet skal av ½ citron
2 ägg
2 dl socker
2 svenska äpplen, t ex Aroma
eller Ingrid Marie

Garnering:
hackade pistagemandlar
strösocker


Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Hacka pistagemandlarna på en skärbräda. Spara 1/4 av det hackade till att strö ovanpå kakan.

Blanda den stora mängden pistagenötter, mandelmjöl, bakpulver och finrivet citronskal i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke. Använd gärna elvisp. Blanda ner smör, mandelmassa och mandelmjölsblandning i äggsmeten. Bred ut smeten i en smord och bröad rund sockerkaksform, ca 24 cm i diameter och med löstagbar kant. Använd glutenfritt ströbröd om du vill ha en helt glutenfri kaka.

Kärna ur äpplena och dela dem i klyftor. Tryck ned dem i smeten och strö på de resterande pistagemandlarna. Grädda kakan i nedre delen ca 50 minuter. Pröva med sticka. Strö på lite socker och servera kakan, gärna med hemgjord vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar