ÄPPELMAZARINKAKA MED PISTAGE OCH CITRON
En glutenfri och mycket god äppelkaka. Om du vill att kakan ska vara helt glutenfri använder du glutenfritt ströbröd att bröa formen med.
8 portioner
75 g smör
100 g mandelmassa
50 g pistagemandlar
3½ dl mandelmjöl
1½ tsk bakpulver
finrivet skal av ½ citron
2 ägg
2 dl socker
2 svenska äpplen, t ex Aroma
eller Ingrid Marie
Garnering:
hackade pistagemandlar
strösocker
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Hacka pistagemandlarna på en skärbräda. Spara 1/4 av det hackade till att strö ovanpå kakan.
Blanda den stora mängden pistagenötter, mandelmjöl, bakpulver och finrivet citronskal i en bunke. Vispa ägg och socker pösigt i en annan bunke. Använd gärna elvisp. Blanda ner smör, mandelmassa och mandelmjölsblandning i äggsmeten. Bred ut smeten i en smord och bröad rund sockerkaksform, ca 24 cm i diameter och med löstagbar kant. Använd glutenfritt ströbröd om du vill ha en helt glutenfri kaka.
Kärna ur äpplena och dela dem i klyftor. Tryck ned dem i smeten och strö på de resterande pistagemandlarna. Grädda kakan i nedre delen ca 50 minuter. Pröva med sticka. Strö på lite socker och servera kakan, gärna med hemgjord vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar