fredag 2 augusti 2024

Blåbärs- och ricottakaka med kardemumma

BLÅBÄRS- OCH RICOTTAKAKA MED KARDEMUMMA

Härlig blåbärskaka som går att baka på färska såväl som frysta blåbär. Om du använder frysta bär ska de inte tinas innan.

10 bitar

100 g smör + 2 msk till formen
3 dl socker
4 ägg
2 tsk vaniljsocker
1½ msk kardemumma
250 g ricottaost
150 g blåbär
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt


Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och kardemumma pösigt och fluffigt i en bunke med elvisp. Blanda i ricotta och det smälta smöret.

Blanda vetemjöl och bakpulver och sikta ner i äggblandningen. Rör till en jämn smet. Vänd i blåbären.

Klä en springform, ca 23 cm i diameter, med bakpapper i botten och smörj kanterna. Häll smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i 200 grader över/undervärme 50 - 55 minuter. Tänk på att alla ugnar fungerar olika. Känn med provsticka om kakan är färdig. Den ska även ha fått fin färg på ytan.

Ta ut och låt svalna. Servera med en klick vispad grädde om du vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar