JORDGUBBSSMULPAJ MED BRYNT SMÖR
Prova att bryna smöret till smuldegen - det ger en nötig, nästan kolaaktig smak!
4 portioner
Smuldeg:
125 g smör
1 citron
1 msk ljus sirap
3½ dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk stött kardemumma
Fyllning:
700 g jordgubbar
2 msk socker
2 msk potatismjöl
50 g vit choklad, hackad eller knappar
Servering:
2 dl vispgrädde
Smuldeg:
Bryn smöret. Akta så det inte bränns. Vispa hela tiden tills det börjar dofta lite nötigt. Ta kastrullen från värmen. Riv skalet av citronen. Tillsätt citronskal och sirap i det brynta smöret. Blanda vetemjöl, socker och kardemumma. Tillsätt smöret och blanda samman till en smulig deg.
Fyllning:
Dela jordgubbarna i bitar. Lägg dem i en form. Blanda socker och potatismjöl. Strö det ovanpå bären och rör ned det lite lätt. Fördela chokladen över bären. Strö på smuldegen.
Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera pajen med vispad grädde eller vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar