fredag 2 augusti 2024

Jordgubbssmulpaj med brynt smör

JORDGUBBSSMULPAJ MED BRYNT SMÖR

Prova att bryna smöret till smuldegen - det ger en nötig, nästan kolaaktig smak!

4 portioner

Smuldeg:
125 g smör
1 citron
1 msk ljus sirap
3½ dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk stött kardemumma

Fyllning:
700 g jordgubbar
2 msk socker
2 msk potatismjöl
50 g vit choklad, hackad eller knappar

Servering:
2 dl vispgrädde


Smuldeg:
Bryn smöret. Akta så det inte bränns. Vispa hela tiden tills det börjar dofta lite nötigt. Ta kastrullen från värmen. Riv skalet av citronen. Tillsätt citronskal och sirap i det brynta smöret. Blanda vetemjöl, socker och kardemumma. Tillsätt smöret och blanda samman till en smulig deg.

Fyllning:
Dela jordgubbarna i bitar. Lägg dem i en form. Blanda socker och potatismjöl. Strö det ovanpå bären och rör ned det lite lätt. Fördela chokladen över bären. Strö på smuldegen.

Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Servera pajen med vispad grädde eller vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar