söndag 4 augusti 2024

Hallontårta

HALLONTÅRTA

En enkel sockerkaksbotten blir en lyxig tårta med hallongelé.

6 portioner

30 g smör + smör till formen
1 dl mjölk, 3%
2 ägg
1½ dl socker
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk äkta vaniljsocker

Färskostkräm:
2 gelatinblad
1 citron
150 g naturell färskost
1 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraîche

Hallongelé:
3 gelatinblad
1½ dl vatten
1½ dl koncentrerad hallonsaft
125 g färska hallon


Sätt ugnen på 200 grader. 

Smält smöret och blanda med mjölken. Låt svalna. Vispa ägg och socker ljust och luftigt med elvisp. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggvispet. Rör ner smör och mjölk. 

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 26 cm i diameter. Smörj formen och häll i smeten. Grädda på nedersta falsen ca 15 minuter. Pröva med sticka. Låt svalna.

Färskostkräm:
Lägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Finriv citronskalet och pressa ur saften. Värm citronsaften, krama ur gelatinet och smält ner det i saften. Vispa citronskal, färskost och socker med elvisp. Vispa ner grädde och crème fraîche. Blanda ner 2 msk av krämen i citronsaften med gelatinet och vispa sedan ner blandningen i resten av krämen. Häll krämen över sockerkaksbottnen och låt stå i kyl ca 3 timmar.

Hallongelé:
Lägg gelatinet i kallt vatten 5 minuter. Krama ur och smält det med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och saften. Låt svalna till simmig lag. Skeda försiktigt geléet över krämen och fördela hallonen över. Låt stå i kyl ca 3 timmar tills geléet stelnat helt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar