RABARBERMUFFINS MED JORDGUBBAR
Förgyll fikastunden med lättbakade muffins! Toppa med vispgrädde blandad med rabarberkompott.
Ca 15 st
2 ägg
2 dl socker
1½ dl smakneutral olja
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2½ dl mjölk
ca 250 g rabarber och jordgubbar
Rabarberkompott:
200 g rabarber
½ vaniljstång
ca ½ dl socker
ca 1 msk vatten
Servering:
2 - 3 dl vispgrädde
½ - 1 dl rabarberkompott
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt oljan, litet i taget. Blanda mjöl, bakpulver, vanilj och salt. Sikta ner det i smeten. Vänd även ner mjölken i smeten.
Ställ ut muffinsformar på en plåt med bakplåtspapper eller i ett muffinsbleck om du har ett. Fördela smeten i formarna till knappt 3/4. Skär rabarber och jordgubbar i bitar och lägg några i varje muffin. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.
Rabarberkompott:
Skölj rabarbern. Skala helst inte, då kan den röda färgen försvinna. Skär rabarbern i skivor och lägg den i en kastrull. Klyv vaniljstången och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg även ner själva stången samt socker och vatten. Låt blandningen sjuda ca 10 minuter. Låt kallna.
Servering:
Vispa grädden. Vänd med lätt hand ner rabarberkompott i grädden. Garnera muffinsen med krämen eller servera den bredvid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar