lördag 10 augusti 2024

Mandelfylld paj med marängtopp

MANDELFYLLD PAJ MED MARÄNGTOPP

8 bitar

Pajdeg:
3 - 3½ dl vetemjöl
125 g kallt smör
1 msk florsocker eller strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 äggulor

Fyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 ägg
150 g malen sötmandel 
+ ev 1 malen bittermandel
1 tsk vaniljsocker
150 g grovt hackade jordgubbar

Maräng:
3 äggvitor
1 1/4 dl socker
ca 25 g mandelspån

Garnering:
jordgubbar


Deg:
Blanda snabbt samman degen, gärna i matberedare. Kavla ut degen och klä en form, ca 24 cm i diameter. Sätt in i kylen ca 30 minuter.

Fyllning:
Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning. Rör ner mandel, vaniljsocker och jordgubbshacket.

Maräng:
Vispa äggvitorna till fst skum. Tillsätt socker litet i taget under vispning tills det blir en fast marängmassa.

Ta ut formen och nagga bottnen. Häll över mandelsmeten, klicka ner marängmassan och toppa med mandelspån. Grädda strax under mitten i ugnen i 175 grader ca 45 minuter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar