GODASTE CITRONPAJEN
En god citronpaj ska innehålla mycket citronkräm, precis som den här!
10 portioner
150 g smör
4 dl vetemjöl
3 msk kallt vatten
Citronkräm:
6 äggulor
2½ dl socker
1 dl citronjuice, 2 - 3 citroner
150 g smör
finrivet skal av 1 citron
Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker
Garnering:
citronskivor
citronmeliss
ev florsocker
Värm ugnen till 225 grader. Lägg smör och vetemjöl i en matberedare med kniv och kör några sekunder. Tillsätt vattnet och kör ihop till en deg. Tryck ut degen i en kakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Degen ska gå nästan ända upp på kanten. Nagga botten och låt stå kallt 1 timme.
Citronkräm:
Mät upp äggulor, socker och pressad citron i en kastrull. Låt sjuda till en kräm på medelvärme 10 - 15 minuter. Rör hela tiden med en visp. Krämen ska tjockna men den får inte koka. Tillsätt smöret i små bitar i den varma citronkrämen. Rör ner det rivna citronskalet. Blanda väl med en visp och låt krämen svalna.
Grädda pajskalet i mitten av ugnen 8 - 10 minuter. Låt svalna några minuter. Vispa äggvitorna till hårt skum med elvisp. Tillsätt sockret och vispa ytterligare någon minut. Bred ut citronkrämen i pajskalet. Täck med marängsmeten. Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter tills marängen får fin färg. Låt pajen svalna och sedan stå kallt tills det är dags att servera.
Garnera med citronskivor, citronmeliss och ev siktat florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar