fredag 1 juni 2018

Jordgubbstårta med citronkräm

JORDGUBBSTÅRTA MED CITRONKRÄM

Förbered citronkrämen en dag i förväg, så behöver du inte vänta på att den ska svalna inför monteringen av tårtan.

12 personer

6 ägg
4 dl socker
2 dl potatismjöl
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl kokhett vatten

Citronkräm:
8 äggulor
2 dl vispgrädde
1½ dl citronsaft (ca 3 citroner)
200 g smör

Fyllning och garnering:
5 dl hårt vispad grädde
600 g jordgubbar (300 g skivade jordgubbar
till mellanlagret och 300 g till garnering)
15 blad citronmeliss


Kaka:
Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en skål. Blanda potatismjöl, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Rör ned det i äggsmeten tillsammans med det heta vattnet. Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform, 30 x 40 cm, och smörj. Bred ut smeten och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.

Citronkräm:
Lägg äggulor, vispgrädde, socker och citronsaft i en kastrull. Sjud krämen medan du hela tiden vispar med en plastvisp. Sjud tills den tjocknat, den får inte koka. Rör ned smöret i den heta krämen och låt svalna. Låt stå övertäckt i kylskåp, helst över natten.

Vid servering:
Dela kakan på mitten. Bred det mesta av citronkrämen på ena kakbotten. Skär 300 g jordgubbar i skivor och placera på citronkrämen. Lägg sedan på andra kakdelen och bred ut vispad grädde ovanpå. Ringla gärna över en del av återstoden av citronkrämen och garnera med ytterligare 300 g jordgubbar i skivor och klyftor. Garnera med citronmeliss.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar