lördag 9 juni 2018

Gerdas jordgubbstårta

GERDAS JORDGUBBSTÅRTA

Gerdas tårta är fylld med kesellakräm som smaksatts med citron- och jordgubbslikör - en perfekt kombination av sött och syrligt. Tårtan är inte svår att göra, men den bör tillredas dagen innan den ska serveras. Fyllningen och tårtan behöver tid på sig att stelna.

12 - 15 bitar

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2 l jordgubbar
2 gelatinblad
2 msk pressad citron
1½ dl jordgubbslikör
500 g kesella, 10%
1 dl + 2 msk socker
2½ dl + 2½ dl vispgrädde


Sätt ugnen på 175°. 

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör försiktigt ned mjölblandningen i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 minuter innan den lossas från formen och får kallna på galler.

Fyllning:
Snoppa och skär drygt hälften av jordgubbarna i små bitar. Spara resten till garnering. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Värm citronsaft och likör i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i blandningen. 

Blanda kesella, 1 dl socker och jordgubbsbitar. Tillsätt gelatinblandningen under omrörning. Vispa 2½ dl grädde med 2 msk socker. Blanda ned grädden i kesellablandningen. Ställ i kylen tills moussen stelnat något, den ska inte rinna när den läggs på tårtan.

Skär tårtbottnen i tre delar. Lägg kakformens ring på ett tårtfat. Fyll formen med varannan tårtbotten, varannan jordgubbsmousse. Översta lagret ska vara mousse. Låt tårtan stå i kylskåpet ca 4 timmar.

Vispa 2½ dl grädde och lägg ovanpå tårtan. Garnera med resterande jordgubbar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar