måndag 25 juni 2018

Trifle med amarettokaka

TRIFLE MED AMARETTOKAKA

Amaretto är en god italiensk likör som förhöjer smaken på denna dessert. Man kan också göra den utan likör och i stället snabbt doppa sockerkakan i färskpressad apelsinjuice. Resultatet blir inte likadant, men också gott.

6 portioner

3 dl vispgrädde
½ l jordgubbar
1 dl hallon
1 dl blåbär
1 dl Amaretto

Sockerkaka:
3 ägg
2½ dl socker
3½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1½ dl standardmjölk
50 g smör

Garnering:
kryddgrönt
mynta


Sätt ugnen på 175°.

Börja med att baka sockerkakan. Detta kan du självklart göra dagen innan. Vispa samman ägg och socker pösigt med hjälp av en elvisp. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke och sikta ned i äggsmeten. Koka upp mjölk och smör och blanda ned i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Kläm gärna fast ett smort bakplåtspapper i formens botten. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 35 - 40 minuter. Känn efter med en sticka. Ta ut kakan och låt den kallna.

Vispa upp grädden. Ansa bären och snoppa jordgubbarna. Halvera eller kvarta dem. Bryt eller dela sockerkakan i bitar. Du kommer att få en bit sockerkaka över. Den får du bjuda på till fika sedan.

Doppa sockerkaksbitarna snabbt i Amaretto så att de får smak av likören. Fördela sockerkaka, grädde och bär i burkar, glas eller skålar. Det är fint att använda sig av glas som har fot, och det gör inget om glasen är olika. Avsluta med bär på toppen och garnera med kryddgrönt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar