måndag 25 juni 2018

Citroncheesecake med jordgubbstopp

CITRONCHEESECAKE MED JORDGUBBSTOPP

En perfekt dessert som bara ligger klar i frysen och väntar. Toppa den med jordgubbar eller andra bär efter säsong. Även god till fikastunden som en liten bakelse.

6 portioner

100 g smör
200 g digestivekex

Fyllning:
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde
400 g färskost
1½ dl lemon curd
2 dl florsocker
rivet skal och saft av 1 citron

Topping:
1 l jordgubbar

Garnering:
kryddgrönt
citronmeliss eller mynta


Smält matfettet i en kastrull. Mixa kexen i en matberedare till smulor och blanda samman med det smälta smöret. Tryck ut smulblandningen i en smord, bakpappersklädd form, ca 22 - 24 cm i diameter, eller i en avlång form på ca 1½ liter. Låt stå svalt.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10 minuter. Vispa grädden i en stor bunke och tillsätt färskost, lemon curd, florsocker och rivet citronskal. Hetta upp citronsaften i en liten kastrull. Ta upp gelatinbladen och krama ur all vätska. Smält gelatinbladen på svag värme i citronsaften.

Tillsätt citronblandningen i gräddblandningen, försiktigt droppvis under vispning. Bred ut smeten på bottnen och släta till. Låt stå svalt i kylen minst 5 timmar. Du kan även frysa kakan. Ta i så fall fram och vänd upp den ca 15 minuter före servering. Toppa med halverade eller kvartade jordgubbar och garnera med kryddgrönt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar