söndag 10 juni 2018

Småfranska eller vitt formbröd

SMÅFRANSKA ELLER VITT FORMBRÖD

40 bullar eller 4 formbröd

100 g jäst
100 g margarin eller 1 dl olja
1 l vatten
2 tsk salt
3 l vetemjöl, 1 800 g
(2 msk socker)

Pensling:
1 ägg
vatten
(vallmofrön, sesamfrön eller kummin)


Sätt ugnen på 225° för småfranska eller 200° för formbröd.

Smula sönder jästen i bunken och rör ut den i litet av vattnet. Smält margarinet, slå i vattnet och ljumma det till 37°. Används olja blandas olja och vatten och ljummas. Slå margarin- och vattenblandningen (degspadet) över jästen. Tillsätt salt och ev socker och 2/3 av vetemjölet.

Arbeta ihop degen med träsked och tillsätt mer mjöl tills degen blir seg, smidig och blank och släpper kanterna. Spara litet mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under duk till sin dubbla storlek, ca 40 minuter.

Arbeta upp degen i bunken och knåda den sedan på mjölat bord tills den är elastisk.

Småfranska:
Dela degen i fyra delar och rulla ut varje del till en längd. Dela varje längd i tio lika stora delar. Rulla varje bulle sprickfri och lägg dem på smord plåt för jäsning till dubbel storlek, ca 30 minuter. Pensla med ägg uppvispat i litet vatten och strö ev över vallmofrön eller andra frön. Grädda ca 10 minuter och passa bullarna noga.

Kuvertbröd:
Gör som ovan, men formatet ska vara mindre.

Vitt formbröd:
Dela degen i fyra delar och rulla ut varje del till en jämn längd. Lägg denna i smord brödform, 1½ l. Skär 4 - 5 breda snitt på ytan av bröden med vass kniv och låt bröden jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter. Pensla med litet vatten och grädda bröden ca 30 minuter. Se till att de är färdiggräddade. Slå helt lätt med handen på brödet, det ska vara stumt och låta ihåligt.

Vill man ha mjuk skorpa på brödet ska det kallna insvept i bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar