måndag 11 juni 2018

Citruspaj med digestivebotten

CITRUSPAJ MED DIGESTIVEBOTTEN

Ca 8 bitar

I den här friska och krämiga pajen ingår alla möjliga citrusfrukter. En klick lättvispad grädde som pudrats med litet kanel är gott till.

Botten:
250 g digestivekex
100 g smält smör

Fyllning:
1 tvättad apelsin
1 tvättad citron
1 dl socker
2 äggulor
2 msk Maizena majsstärkelse
250 g kesella
2 äggvitor
1 blodapelsin eller vanlig apelsin
1 limefrukt

Servering:
lättvispad grädde
kanel


Smula kexen i en matberedare. Blanda med det smälta smöret och tryck ut smulblandningen i en pajform, 24 cm i diameter. Låt pajbottnen vila i kylen minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Förgrädda botten i mitten av ugnen ca 5 minuter.

Riv skalet och pressa saften ur apelsinen och citronen. Blanda citrussaft, socker, äggulor och majsstärkelse i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning. Krämen ska sjuda, inte koka, en liten stund tills den tjocknar något. Låt den kallna. Blanda i citrusskal och kesella i smeten. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten.

Häll fyllningen i pajskalet.

Skär bort skalet på apelsinen och limen. Skär ända intill fruktköttet, så det vita försvinner. Skiva frukterna, skär skivorna i mindre bitar och lägg dem i pajen. Grädda i mitten av ugnen tills fyllningen "stannat" och har en gyllene färg, ca 30 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar