lördag 9 juni 2018

Jordgubbstårta med apelsin och mandeltoppar

JORDGUBBSTÅRTA MED APELSIN
OCH MANDELTOPPAR

Vad passar bättre än en jordgubbstårta med fräsch apelsinmousse som avslutning på t ex midsommarafton? Tillsammans med mandelmassan i bottnarna blir det en smaksammansättning som få kan motstå. Tårtan går bra att göra dagen före.

10 bitar

50 g smör
2 + 1 litet ägg
1½ dl socker
½ dl mjölk
rivet skal av 1 apelsin
2½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
150 g mandelmassa

Apelsinmousse:
2 gelatinblad
1 dl + ½ dl pressad apelsinsaft
3 msk socker
3 dl vispgrädde

Garnering:
1 l jordgubbar
1 dl äppelgelé eller röd vinbärsgelé


Sätt ugnen på 175°.

Smält smöret och låt det svalna. Vispa 2 ägg och socker pösigt. Tillsätt smör, mjölk, apelsinskal och mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i en smord, rund form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Lossa kakan från formen och låt den svalna.

Höj ugnstemperaturen till 250°. Riv mandelmassan fint. Blanda mandelmassa och 1 litet ägg. Fyll smeten i en spritspåse med krusig tyll och lägg kakbottnen på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa mandelmassan i små toppar runt om kakan. Grädda mitt i ugnen 6 - 8 minuter tills topparna fått fin färg. Låt kallna.

Mousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Värm 1 dl apelsinsaft och socker i en kastrull. Ta upp och låt gelatinbladen smälta i saften. Låt kallna. Vispa grädden och blanda med apelsinsaften. Droppa ½ dl apelsinsaft på tårtbottnen.

Ansa och halvera jordgubbarna. Fördela moussen på tårtan och täck med jordgubbar. Smält gelén och ringla den över jordgubbarna. Ställ tårtan i kylskåpet tills den ska serveras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar