lördag 2 juni 2018

Mandelkaka med hallongrädde

MANDELKAKA MED HALLONGRÄDDE

Saftig kaka bakad med mandelmassa och mandelmjöl. Extra god med hallongrädde spritsad på toppen.

24 bitar

300 g smör
10 ägg
1 dl socker
800 g grovriven mandelmassa
225 g mandelmjöl
3 tsk bakpulver
1 dl mandelspån

Hallongrädde:
5 dl grädde
4 msk florsocker
200 g tinade, avrunna hallon

Garnering:
200 g färska hallon


Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Separera äggen med vitor i en skål och gulor i en annan. Vispa gulor och socker med elvisp tillsammans med grovriven mandelmassa.

Mät upp mandelmjöl och bakpulver i en skål och rör ned det i smeten ihop med det smälta smöret. Vispa äggvitorna till vitt skum i en ren och torr skål, inte för hårt. Vänd försiktigt ned i smeten till en jämn och luftig smet.

Ta fram ett bakplåtspapper och smörj det. Lägg det i en ugnsform på 30 x 40 cm och bred ut smeten. Strö över mandelspån och grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Låt svalna.

Vispa grädden hårt och rör ned florsocker och hallon till en rosa hallongrädde. Skär kakan i rektanglar och spritsa hallongrädde på varje bit. Dekorera med färska hallon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar