onsdag 13 juni 2018

Små jordgubbspajer

SMÅ JORDGUBBSPAJER

Härliga jordgubbstid! Nu kan man frossa i de söta bären på alla möjliga vis. Här är ett fantastiskt recept på små jordgubbspajer. Du bakar dem med mördeg i botten och toppar dem med smuldeg, gärna i en muffinsplåt. Servera med vaniljsås eller glass.

Ca 8 små pajer

150 g smör eller margarin
3½ dl vetemjöl
3 msk socker
1 äggula

Fyllning:
5 dl färska jordgubbar
1 tsk potatismjöl

Smuldeg:
ca 1/4 av mördegen
1 1/4 msk vetemjöl
1 msk pärlsocker
½ tsk vaniljsocker

Garnering och servering:
florsocker
vaniljsås


Hacka samman matfett, vetemjöl och socker. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt samman till en deg. Låt ligga kylskåpskallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

Ta fram den kalla mördegen och skär av ca 1/4. Lägg den lilla degen kylskåpskallt igen. Dela den stora degen i åtta jämnstora bitar. Tumma ut degbitarna i runda bakformar av aluminium, ca 7 cm i diameter. Du kan även använda en muffinsplåt med tolv fördjupningar.

Skölj och rensa jordgubbarna, hacka dem i mindre bitar och blanda med potatismjölet. Fördela bärhacket i formarna.

Ta fram den lilla degbiten och arbeta snabbt in vetemjöl, pärlsocker och vaniljsocker till en smidig massa. Strö smulorna över formarna och grädda i nedre delen av ugnen tills de fått svagt gyllenbrun färg, 15 - 18 minuter. Lossa gömmorna ur formarna då de kallnat. Pudra litet florsocker över och servera gärna med vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar