tisdag 12 juni 2018

Smulpaj med persikor och hallon

SMULPAJ MED PERSIKOR OCH HALLON

Extra lyxig blir smulpajen när du lägger frukten på en härlig mördegsbotten. Här fyller vi pajen med persikor och hallon, lite som Peach Melba.

8 portioner

Pajbotten:
75 g smör
½ dl socker
1½ dl vetemjöl

Fyllning:
6 - 8 inlagda persikohalvor
2 dl hallon
1½ msk socker
½ msk potatismjöl

Smultopp:
100 g smör
1 dl rörsocker strö
1 dl vetemjöl
1 dl valnötter
1½ dl müsli, gärna rostad

Garnering:
florsocker
kryddgrönt
hallon
persikoklyftor


Sätt ugnen på 225°.

Pajbotten:
Tärna smöret. Nyp ihop det med socker och mjöl till en grynig massa. Placera smulorna i en smord pajform, 24 - 26 cm i diameter. Du kan sätta fast ett smort bakpapper i formens botten. Förgrädda smulorna 5 - 7 minuter.

Fyllning:
Ta ut formen och sänk värmen till 200°. Dela persikorna i skivor eller klyftor och placera i formen. Lägg hallonen i en bunke, strö över socker och potatismjöl och vänd runt. Fördela hallonen över persikorna.

Smultopp:
Tärna smöret. Nyp ihop det med rörsocker och mjöl till en grynig massa. Hacka valnötterna. Tillsätt 3/4 av müslin och valnötterna till blandningen och blanda om till en smulig massa. Strö müslismulorna samt resterande mängd müsli över hallonen och grädda i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter.

Sikta litet florsocker över och garnera med kryddgrönt, ev hallon och persikoklyftor.

Servera med vispad grädde eller vaniljvisp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar