torsdag 10 maj 2018

Plommonkaka med kall kardemummagrädde och karamell

PLOMMONKAKA MED KALL KARDEMUMMAGRÄDDE
OCH KARAMELL

Till en kaka som 8 personer kan äta sig mätta på

15 - 20 plommon
10 msk honung
1½ tsk malen kardemumma
2 apelsiner
100 g smör
2 dl mjöl
4 ägg
4 dl vispgrädde
1 dl florsocker
2 dl socker
½ msk olja


Dela plommonen och ta bort kärnorna. Bryn 6 msk honung i en gryta. Lägg i plommonen och låt dem koka till en smet med det rivna apelsinskalet samt ½ tsk kardemumma. Koka 3 - 5 minuter så att det inte blir för tunt.

Blanda smöret, som ska vara mjukt, mjölet, de 4 äggen och resten av honungen (4 msk) i en skål för hand eller med en handmixer till en smet. Häll smeten i en smord form, ca 22 cm i diameter. 

Plommonsmeten ska kallna något och hälls därefter på kaksmeten. Det ska vara lika mycket kaksmet som plommon. Grädda kakan i 200° ca 25 - 30 minuter. Helst ska den serveras samma dag, ljummen eller rumstempererad. Om den ska ätas först nästa dag går det bra att värma kakan i ugnen igen i 150° 10 - 15 minuter innan ni äter den.

Vispa ihop grädde, florsocker, apelsinsaft och 1 tsk kardemumma. Grädden behöver bara vara halvtjock, så att den fortfarande rinner litet. Låt grädden stå kallt tills den ska serveras - kall sås mot varm kaka.

Häll sockret i en stekpanna och smält det långsamt. Pensla ett smörpapper med litet olja. När sockret har smält utan att det blivit bränt ska ni hälla det på smörpapperet så tunt som möjligt. Var försiktiga, för det blir mycket varmt! Bred snabbt ut det smälta sockret med en sked, låt det stelna och slå sedan sönder det i småbitar.

Servera kakan i tårtbitar. Häll över litet av grädden och strö karamellbitarna runt om. En saftig kaka ska det bli.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar