RABARBERMUFFINS MED JORDGUBBAR
Förgyll fikastunden med lättbakade muffins! Garnera med vispgrädde blandat med hemgjord rabarberkompott.
Ca 15 st
2 ägg
2 dl socker
1½ dl neutral olja, t ex majsolja
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2½ dl mjölk
ca 250 g rabarber och jordgubbar
Rabarberkompott:
200 g rabarber
½ vaniljstång
ca ½ dl socker
ca 1 msk vatten
Servering:
2 - 3 dl vispgrädde
½ - 1 dl rabarberkompott
Sätt ugnen på 175°.
Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt oljan litet i taget.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Sikta ned det i smeten. Vänd även ned mjölken i smeten.
Ställ ut muffinsformar på en plåt med bakplåtspapper eller i ett muffinsbleck, om du har ett sådant. Fördela smeten i formarna, fyll dem till knappt 3/4. Skär rabarber och jordgubbar i bitar och lägg några bitar i varje muffin. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna.
Rabarberkompott:
Skölj rabarbern. Skala den helst inte, för då kan den röda färgen försvinna. Skär rabarbern i skivor och lägg dem i en kastrull. Klyv vaniljstången och skrapa ned fröna i kastrullen. Lägg även ned själva stången samt socker och vatten. Låt blandningen sjuda i ca 10 minuter. Låt svalna.
Servering:
Vispa grädden. Vänd med lätt hand ned rabarberkompott i grädden. Garnera muffinsen med krämen eller servera den bredvid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar