lördag 5 maj 2018

Rabarberknyten med vaniljfyllning

RABARBERKNYTEN MED VANILJFYLLNING

En lyxig vaniljfyllning och rabarber göms i de här goda bullarna.

20 st

25 g jäst
2 dl kall mjölk
2 msk socker
½ tsk salt
ca 6 dl vetemjöl
175 g mjukt smör

Fyllning:
100 g mjukt smör
½ dl socker
1 msk vaniljsocker
ca 75 g rabarber

Pensling:
1 ägg

Glasyr:
1 dl florsocker
1 - 1½ msk vatten


Sätt ugnen på 250°.

Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt socker och salt och rör i det mesta av mjölet. Tillsätt smöret litet efter hand. Arbeta samman till en smidig deg.

Fyllning:
Rör samman smör, socker och vaniljsocker. Skär rabarbern i små bitar.

Kavla ut degen till ca 32 x 40 cm. Skär ut 20 rutor, 8 x 8 cm. Lägg en klick smörfyllning och några rabarberbitar på varje ruta. Nyp samman hörnen över fyllningen så att du får små knyten. Lägg knytena i pappersformar och låt jäsa under duk ca 2 timmar.

Pensla med lätt uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 6 - 8 minuter. Låt bullarna svalna.

Glasyr:
Rör ihop florsocker och vatten, litet i taget. Ringla glasyren på bullarna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar