torsdag 10 maj 2018

Hallon- och blåbärsrulltårta

HALLON- OCH BLÅBÄRSRULLTÅRTA

Ca 10 - 15 personer

4 ägg
3½ dl socker
2 dl mjöl
100 g valnötter
1 l hallon
1 l blåbär
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
20 citronmelissblad


Börja med att lägga 5 dl hallon och 5 dl blåbär i frysen. Hacka valnötterna.

Gör sedan botten till rulltårtan. Vispa äggen i en skål tillsammans med 1½ dl av sockret och fortsätt att vispa smeten tills den blir luftig. Blanda valnötterna med mjölet och vänd ned det i äggsmeten. Gör det försiktigt, så att all luft som ni har vispat in i äggen inte försvinner. Luften behövs för att botten ska höja sig när den gräddas.

Bred ut smeten på ett bakplåtspapper som lagts i en långpanna. Grädda botten i 225° 6 - 8 minuter, men lämna inte köket utan passa kakan noga så att den inte bränner vid. När det gäller desserter och bakning så måste man följa recepten och gräddningstiderna noga. Med desserter är det så mycket som ska förena sig med varandra, och ibland går det så snabbt med kakor i ugnen. Det kan ofta hända att man har för mycket på gång samtidigt och därför har missat något i ugnen.

När botten är gyllenbrun och vacker tas den ut och vänds upp och ned på ett fat eller en bricka beströdd med socker. Dra långsamt bort bakplåtspapperet och strö litet socker även på den sidan. Sockret på brickan ska göra att inte botten fastnar och sockret ovanpå ska göra att den inte blir torr.

5 dl hallon och 5 dl blåbär blandas i en skål med 2 dl socker. Det ska stå minst några timmar och bli som rårörda bär. Saften silas ifrån till sås. Blanda bären med vispad grädde och tiven mörk choklad till en kräm. Bred ut krämen på botten och rulla ihop tårtan. Ställ den kallt ett par timmar. Baka den gärna dagen före, så att den verkligen hinner sätta sig och bli saftig.

Skär rulltårtan i skivor och servera den med bärsaften, som i en mixer blandas med hackad citronmeliss och de frysta bären. Det blir som en sorbet och görs precis innan rulltårtan ska ätas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar