S'MORE-KLADDKAKA
Smuldeg, kladdkakesmet och marshmallow-frosting ... Allra bäst är den om du serverar den tillsammans med färska bär.
Ca 10 bitar
Kexbotten:
10 digestivekex
4 msk smält smör eller margarin
1½ msk ljus sirap
Kladdkakesmet:
100 g smör eller margarin
75 g mörk choklad
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
Marshmallow-frosting:
3 äggvitor
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 180 grader.
Botten:
Krossa digestivekexen tills de ser ut som sand, tillsätt sedan det smälta matfettet och sirapen. Rör om. Pressa ned det i en smord form, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten, tills det blir kompakt.
Kladdkakesmet:
Gör ett vattenbad och smält matfett och hackad choklad i skålen. Låt svalna.
Vispa under tiden ägg och socker litet lätt, inte poröst. Tillsätt chokladblandningen i äggsmeten. Ta sedan i resten av alla torra ingredienser och rör om. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen ca 15 minuter. Låt kakan svalna och lossa den ur formen.
Marshmallow-frosting:
Gör ett vattenbad. Häll äggvitor och socker i skålen och värm under omrörning 3 - 5 minuter (om man sätter i fingrarna ska man inte känna sockret). Ta skålen från vattenbadet och vispa med elvisp tills det blir fast. Häll i vaniljsocker och vispa litet till. Spritsa små toppar på kladdkakan och bränn av med en liten gasbrännare.
Recept från Johanna Gren, Kalmar
Smuldeg, kladdkakesmet och marshmallow-frosting ... Allra bäst är den om du serverar den tillsammans med färska bär.
Ca 10 bitar
Kexbotten:
10 digestivekex
4 msk smält smör eller margarin
1½ msk ljus sirap
Kladdkakesmet:
100 g smör eller margarin
75 g mörk choklad
2 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
Marshmallow-frosting:
3 äggvitor
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 180 grader.
Botten:
Krossa digestivekexen tills de ser ut som sand, tillsätt sedan det smälta matfettet och sirapen. Rör om. Pressa ned det i en smord form, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten, tills det blir kompakt.
Kladdkakesmet:
Gör ett vattenbad och smält matfett och hackad choklad i skålen. Låt svalna.
Vispa under tiden ägg och socker litet lätt, inte poröst. Tillsätt chokladblandningen i äggsmeten. Ta sedan i resten av alla torra ingredienser och rör om. Häll smeten i formen och sätt in i ugnen ca 15 minuter. Låt kakan svalna och lossa den ur formen.
Marshmallow-frosting:
Gör ett vattenbad. Häll äggvitor och socker i skålen och värm under omrörning 3 - 5 minuter (om man sätter i fingrarna ska man inte känna sockret). Ta skålen från vattenbadet och vispa med elvisp tills det blir fast. Häll i vaniljsocker och vispa litet till. Spritsa små toppar på kladdkakan och bränn av med en liten gasbrännare.
Recept från Johanna Gren, Kalmar
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar