måndag 7 september 2015

Saftigt vetebröd med äppeltopping

SAFTIGT VETEBRÖD MED ÄPPELTOPPING

Äpplen och kryddor passar jättebra ihop - här är en vetedeg med kardemumma toppad med rosmarinstekta äpplen.

Ca 14 bitar

25 g jäst för söta degar
2½ dl standardmjölk
½ dl socker
1 krm salt
½ - 1 tsk malen kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
75 g mjukt smör eller margarin

Fyllning:
4 äpplen, ca 450 g,
gärna söta och fasta, t ex Aroma
smör eller margarin till stekning
3/4 - 1 dl socker
1 msk hackad färsk rosmarin,
1 - 2 kvistar

Topping:
1 uppvispat ägg
pärlsocker


Vetedeg:
Smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen. Rör tills den är upplöst. Tillsätt socker, salt, kardemumma, vetemjöl och matfett och arbeta ihop till en elastisk deg. Jäs under bakduk 30 minuter.

Gör fyllningen medan degen jäser. Skölj äpplena och skär dem i klyftor. Fräs sedan i matfett i en stekpanna. Tillsätt socker och rosmarin och fräs mjukt ca 10 minuter. Dra av pannan från spisen när sockret börjar smälta ihop med äpplet. Ta upp äpplena. Spara gärna "rosmarinspadet" och ringla över den färdiggräddade kakan.

Stjälp upp degen i en bakpappersklädd form, ca 20 x 30 cm, och tryck ut den ca ½ cm tjock. Det går lättare med litet mjöl på fingertopparna. Tryck ned äppelklyftorna. Jäs kakan under bakduk 30 minuter och sätt ugnen på 175 grader.

Pensla den färdigjästa kakan med uppvispat ägg och strössla över litet pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 20 - 30 minuter. Kakan ska bli härligt gyllenbrun.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar