måndag 7 september 2015

Gammaldags äppelpaj

GAMMALDAGS ÄPPELPAJ

Ett galler av mördeg toppar denna klassiska och inte alltför söta paj, som piffats till med litet tranbär i fyllningen.

Ca 12 bitar

Mördeg:
225 g smör eller margarin
3/4 dl socker
drygt 5 dl vetemjöl
1½ ägg

Fyllning:
5 - 6 medelstora äpplen av
fast sort, ca 1 kg
2 dl äppelmos
1 msk kanel
1 dl torkade tranbär
1 dl ströbröd
1 msk vaniljpulver

Servering:
glass eller vaniljsås


Hacka samman ingredienserna till mördegen. Ta undan 1/3 av degen och tryck ut resten i formen, ca 28 cm i diameter. Låt formen och den sparade degen stå kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.

Skölj äpplena och tärna dem i ½ cm stora bitar. Blanda med resterande ingredienser till fyllningen i en bunke. Lägg fyllningen i pajskalet. Kavla ut resterande mördeg och skär ut längder som du lägger som ett galler ovanpå fyllningen. Du kan även kavla den tunt och lägga på den som ett lock.

Baka i mitten av ugnen ca 35 minuter. Pajen ska bli fint gyllenbrun. Servera med en kula vaniljglass eller vaniljsås.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar