GAMMALDAGS ÄPPELPAJ
Ett galler av mördeg toppar denna klassiska och inte alltför söta paj, som piffats till med litet tranbär i fyllningen.
Ca 12 bitar
Mördeg:
225 g smör eller margarin
3/4 dl socker
drygt 5 dl vetemjöl
1½ ägg
Fyllning:
5 - 6 medelstora äpplen av
fast sort, ca 1 kg
2 dl äppelmos
1 msk kanel
1 dl torkade tranbär
1 dl ströbröd
1 msk vaniljpulver
Servering:
glass eller vaniljsås
Hacka samman ingredienserna till mördegen. Ta undan 1/3 av degen och tryck ut resten i formen, ca 28 cm i diameter. Låt formen och den sparade degen stå kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj äpplena och tärna dem i ½ cm stora bitar. Blanda med resterande ingredienser till fyllningen i en bunke. Lägg fyllningen i pajskalet. Kavla ut resterande mördeg och skär ut längder som du lägger som ett galler ovanpå fyllningen. Du kan även kavla den tunt och lägga på den som ett lock.
Baka i mitten av ugnen ca 35 minuter. Pajen ska bli fint gyllenbrun. Servera med en kula vaniljglass eller vaniljsås.
Ett galler av mördeg toppar denna klassiska och inte alltför söta paj, som piffats till med litet tranbär i fyllningen.
Ca 12 bitar
Mördeg:
225 g smör eller margarin
3/4 dl socker
drygt 5 dl vetemjöl
1½ ägg
Fyllning:
5 - 6 medelstora äpplen av
fast sort, ca 1 kg
2 dl äppelmos
1 msk kanel
1 dl torkade tranbär
1 dl ströbröd
1 msk vaniljpulver
Servering:
glass eller vaniljsås
Hacka samman ingredienserna till mördegen. Ta undan 1/3 av degen och tryck ut resten i formen, ca 28 cm i diameter. Låt formen och den sparade degen stå kallt ca 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj äpplena och tärna dem i ½ cm stora bitar. Blanda med resterande ingredienser till fyllningen i en bunke. Lägg fyllningen i pajskalet. Kavla ut resterande mördeg och skär ut längder som du lägger som ett galler ovanpå fyllningen. Du kan även kavla den tunt och lägga på den som ett lock.
Baka i mitten av ugnen ca 35 minuter. Pajen ska bli fint gyllenbrun. Servera med en kula vaniljglass eller vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar