tisdag 8 september 2015

Bulliga vaniljrutor

BULLIGA VANILJRUTOR

Platta ut vetedegen i en långpanna och spritsa i hemlagad vaniljkräm. Grädda och njut, resultatet blir underbart gott!

Ca 24 st

25 g jäst
3½ dl mjölk
½ dl vit sirap
1 krm salt
2 tsk vaniljsocker
½ tsk nystött kardemumma
½ ägg
9 - 9½ dl vetemjöl
125 g mjukt smör eller margarin

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
2½ dl mjölk
4 äggulor
3/4 dl socker
2 msk maizena
2 msk mjukt smör eller margarin

Pensling och garnering:
½ ägg
vaniljsocker


Sätt ugnen på 200 grader.

Smula ned jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt sirap, salt, vaniljsocker, kardemumma och det halva ägget. Rör ihop och tillsätt ca hälften av mjölet. Klicka i matfettet litet efterhand. Tillsätt det mesta av resterande mjöl och arbeta samman till en blank, smidig och ganska lös deg. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.

Stjälp upp degen i en långpanna, ca 35 x 25 cm, med bakpapper och forma till en slät kaka med hjälp av litet vatten på händerna. Låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.

Vaniljkräm:
Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Låt koka upp. Rör samman äggulor, socker och majsstärkelse i en skål. Slå den heta mjölken över ägguleblandningen under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och låt sjuda tills det tjocknar. Ta från värmen, vispa i matfettet och låt svalna.

Pensla den färdigjästa degen med uppvispat ägg. Häll vaniljkrämen i en spritspåse med tyll (munstycke). Tryck in tyllen i degen och spritsa in vaniljkräm med jämna mellanrum. Grädda i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter och pudra ev över vaniljsockret före servering.

Tips: Knäck ägget i ett glas, vispa lätt med en gaffel och använd hälften i degen och hälften till pensling.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar