tisdag 8 september 2015

Kolatårta med bär

KOLATÅRTA MED BÄR

En riktig kalastårta, och enkel att göra dessutom!

Ca 20 bitar

225 g smör eller margarin
4 ägg
3 dl socker
4 dl vetemjöl
3/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g mörk choklad, hackad
eller knappar
1½ dl mjölk

Vaniljkolakräm:
2 dl vispgrädde
1½ dl socker
3/4 dl ljus sirap
1½ tsk kakao
1 vaniljstång
25 g mjukt smör eller margarin

Garnering:
ca 1½ dl vispgrädde
100 - 150 g hallon
ca 100 g blåbär


Sätt ugnen på 200 grader.

Smält matfettet och ta från värmen. Vispa ägg och socker poröst. Blanda de torra ingredienserna, även chokladen, och rör ned dem i smeten växelvis med mjölk och matfett. Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna, 25 x 35 cm, och grädda i mitten av ugnen 15 - 20 minuter. Låt svalna.

Vaniljkolakräm:
Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Klyv vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i kastrullen och låt koka tills det bildas "gångar" när man drar med sleven, 30 - 40 minuter. Ta kastrullen från värmen, lyft upp vaniljstången och rör i matfettet. Låt krämen svalna litet. Bred den över kakan och låt stelna.

Vispa grädden till garnering. Spritsa den som små toppar på tårtan och lägg på bären, eller servera grädden separat.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar