måndag 7 september 2015

Sandras lyxiga äppelkaka

SANDRAS LYXIGA ÄPPELKAKA

Vit chokladtryffel fylld med massor av smak toppar denna lyxiga paj, som smälter i munnen!

Ca 12 personer

Botten:
150 g smör eller margarin
300 g digestivekex

Fyllning:
4 gelatinblad
ca 3 äpplen, ca 500 g
1 dl syltsocker
1 dl äppelmust

Vit chokladtryffel:
200 g vit choklad
250 g mascarpone

Dekoration:
tunt skivat äpple


Botten:
Smält matfettet, krossa kexen och rör ihop. Spänn fast ett bakpapper i botten på en springform med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Då är det lättare att få upp kakan. Tryck ut kexblandningen och ställ i kylen.

Fyllning:
Lägg gelatinet i kallt vatten. Skölj och skala äpplena och skär dem i mindre bitar. Koka ihop till en kompott med syltsocker och must, ca 10 minuter. Dra av från värmen och smält ned gelatinet. Häll kompotten ovanpå kexbotten och ställ kallt att stelna.

Tryffel:
Smält chokladen försiktigt över varmt vattenbad. Vänd ned mascarponen och rör om tills den smält. Låt svalna. Häll den svala tryffeln ovanpå äppelkompotten och låt stå i kyl över natten eller åtminstone i minst 4 timmar. Skär med en kniv längs med kanten för att lossa den försiktigt.

Vid serveringen kan du, om du vill, garnera pajen med tunt skivat äpple.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar