lördag 12 september 2015

Plommonmazarinpajer med nötkrokant

PLOMMONMAZARINPAJER MED NÖTKROKANT

Nötkrokant är väldigt gott. Här lägger du den ovanpå en fruktig fyllning i goda små pajskal gjorda med kardemumma, kanel och mandel.

Ca 8 minipajer

Mördeg:
1 dl havregryn
125 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
3/4 dl rörsocker
½ tsk nystött kardemumma
½ tsk malen kanel
½ finriven bittermandel

Fyllning:
125 g mandelmassa
50 g smör eller margarin
1 ägg
1 msk vetemjöl
6 - 8 plommon, 350 g
½ dl aprikosmarmelad, slät

Nötkrokant:
½ dl rörsocker
1 dl grovhackade hasselnötter

Servering:
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraîche
2 tsk florsocker


Börja med att krossa havregrynen. Hacka därefter samman alla ingredienserna till en deg som får ligga kylskåpskallt minst 30 minuter.

Medan degen vilar river du mandelmassan till fyllningen. Tillsätt matfett och rör massan ljus och porös. Tillsätt ägg och vetemjöl och rör om varsamt till en slät smet. Sätt ugnen på 200 grader.

Ta fram den kalla degen och skär upp den i 8 jämnstora degbitar. Tryck ut dem jämnt i låga portionsformar, gärna veckade. Bred ut mandelfyllningen i formarna.

Dela och kärna ur plommonen, skär dem i klyftor och lägg dem i ett vackert mönster ovanpå mandelsmeten. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

Ge marmeladen ett snabbt uppkok och pensla den tunt över plommonklyftorna. Smält sockret till nötkrokanten tills det är svagt gyllenbrunt i en stekpanna. Tillsätt de grovhackade nötterna och rör om så att de blir jämnt karamelliserade. Strö därefter ut dem på ett lätt oljat smörpapper och sära på dem. Låt kallna innan de bryts i mindre bitar.

Vispa grädde och crème fraîche och smaksätt med florsocker. Servera pajerna med gräddkrämen och strö över nötkrokant.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar