fredag 10 juli 2015

Vinbärscheesecake

VINBÄRSCHEESECAKE

Spröd botten, söt fyllning och syrlig vinbärssylt på toppen - alla goda ting är tre!

1 kaka, ca 10 bitar

Botten:
75 g smör eller margarin
150 g digestivekex, 10 st
1 tsk malen kanel

Fyllning:
400 g färskost, t ex Philadelphia
2 dl crème fraîche
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker

Garnering:
1½ gelatinblad
4 dl repade röda vinbär
2 dl ljust muscovadoråsocker


Sätt ugnen på 200 grader.

Smält matfettet. Mixa eller krossa kexen till smulor och blanda med kanel. Tillsätt det smälta matfettet och blanda samman till en smulig massa. Tryck ut smulorna i en avlång pajform, ca 12 x 35 cm. Förgrädda pajskalet i nedre delen av ugnen 7 - 8 minuter.

Blanda under tiden samtliga ingredienser till fyllningen till en slät smet. Ta ut pajskalet och häll i fyllningen. Ställ åter in i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 175 grader. Grädda ytterligare ca 25 minuter eller tills fyllningen nästintill stannat. Ta ut och låt kallna helt.

Lägg gelatinbladen till garneringen i blöt i kallt vatten. Lägg vinbären i en kastrull tillsammans med råsockret. Värm upp under omrörning så att sockret smälter och ge blandningen ett snabbt uppkok. Ta kastrullen från värmen och låt bären svalna en stund. Rör därefter ned de avdroppade gelatinbladen - rör om tills de lösts upp. Ställ sylten åt sidan att svalna till rumstemperatur.

Bred sylten jämnt över kakan och ställ kylskåpskallt, så att garneringen stelnar till.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar