söndag 19 juli 2015

Lemon raspberry pound cake

LEMON RASPBERRY POUND CAKE

En härligt saftig sommarkaka. Kakan är tung och håller sig saftig i flera dagar.

1 rulltårta, ca 20 skivor

2 citroner
175 g rumsvarmt smör eller margarin
2½ dl socker
3 ägg
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
1½ dl vispgrädde
2 dl hallon

Glasyr:
1 äggvita
4½ dl florsocker
1 msk pressad citron

Garnering:
färska hallon
mynta eller citronmeliss
florsocker


Sätt ugnen på 175 grader.

Skölj citronerna noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur 1 dl saft. Vispa matfett och socker poröst och vitt och tillsätt äggen, ett i taget. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt. Vänd ned det i smeten varvat med citronsaft, citronskal och grädde. Vänd i hallonen.

Häll smeten i en smord och bröad avlång form, 1½ liter. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 55 minuter. Låt kakan stå kvar i formen ca 5 minuter. Vänd upp på ett fat och låt den kallna under formen.

Glasyr:
Vispa upp äggvitan lätt och blanda i florsocker och citronsaft. Bred glasyren över kakan och låt den stelna. Strö över hallon och garnera med mynta eller citronmeliss. Pudra över florsocker och skär kakan i skivor.


Ur Allt om Mat nr 11/2015
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar