måndag 13 juli 2015

Blåbärs- och chokladgifflar

BLÅBÄRS- OCH CHOKLADGIFFLAR

Här fylls gifflar med mjölkchoklad och blåbärssylt - ljuvligt gott!

16 gifflar

25 g jäst för söta degar
50 g smör eller margarin
3 dl kesella
1 dl vit sirap
ca 7 - 9 dl vetemjöl
1 krm salt

Fyllning:
1 dl blåbärssylt
16 rutor mjölkchoklad

Pensling:
ägg

Garnering:
florsocker


Sätt ugnen på 250 grader.

Smula sönder jästen i en bunke. Smält matfettet och tillsätt kesella och sirap. Värm till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt mjöl och salt. Arbeta degen smidig och blank och låt den jäsa 30 minuter under bakduk.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och kavla ut dem till rundlar med diameter 25 cm. Dela varje rundel i 8 trekanter.

Fyllning:
Lägg en klick sylt och en ruta choklad på den breda sidan av trekanterna. Rulla samman från långsidan till gifflar och placera på en plåt med bakpapper (skarvsidan nedåt). Låt gifflarna jäsa under bakduk till dubbel storlek, 20 - 30 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen 5 - 10 minuter. Låt svalna och pudra över litet florsocker.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar