torsdag 16 juli 2015

Frusen jordgubbscheesecake

FRUSEN JORDGUBBSCHEESECAKE

Ca 10 bitar

Botten:
13 digestivekex
75 g smör eller margarin

Fyllning:
300 g philadelphiaost
3 äggulor + 3 äggvitor
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 citron
1 3/4 dl jordgubbspuré av mixade jordgubbar
3 dl vispgrädde

Chokladdoppade jordgubbar:
75 g vit choklad
200 g jordgubbar

Vit chokladganache:
100 g vit choklad
1 dl vispgrädde


Mixa kexen. Smält matfettet och mixa ned det i smulorna. Täck botten av en springform, ca 20 cm i diameter och med 7 - 8 cm hög kant, med drygt hälften av smulorna. Platta till dem med baksidan av en sked. Sätt in formen i frysen under tiden du gör fyllningen.

Vispa philadelphiaost, äggulor, socker och vaniljsocker tills det blir en fluffig smet och sockret har löst sig. Tillsätt rivet citronskal och jordgubbspuré (spara ca 2 msk av purén). Vispa grädden i en skål och äggvitorna i en annan. Vänd i grädde och äggvita i smeten. Häll hälften av fyllningen i formen. Strö över resten av smulorna, droppa i litet av jordgubbspurén på kanterna av formen och häll försiktigt i resten av fyllningen. Sätt in tårtan i frysen minst 6 timmar.

Hacka chokladen och smält den i mikro eller över vattenbad. Rör om emellanåt. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och doppa 3/4 av jordgubbarna i chokladen och lägg dem på bakplåtspapperet.

Hacka chokladen fint och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen. Rör tills all choklad har smält. Låt chokladganachen svalna. Bred ganachen över tårtan och garnera med jordgubbarna.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar